Gepersonaliseerde voeding & prostaatkanker
Gepersonaliseerde voeding speelt in op de specifieke behoefte van consumenten en patiënten, en biedt mogelijkheden voor de land- en tuinbouwsector voor nieuwe verdienmodellen op basis van producten met een hoge en specifieke kwaliteit.
Met ondersteuning van Gemeente Rotterdam, Ministerie van Economische Zaken en Erasmus Medisch Centrum, werken Platform Patiënt en Voeding en vers+ aan een pilot waarbij prostaatkankerpatiënten een voedingspatroon volgen afgestemd op hun situatie.
De producten, met name onbewerkte, verse groenten en fruit, worden geselecteerd op basis van de specifieke voedingsbehoefte van prostaatkankerpatiënten. Bijzonder is dat de patiënten hierin zelf een stem hebben en aangegeven hebben wat hun ervaring en behoeften zijn, wat is aangevuld en gevalideerd door voedingsexperts. Daarin passen ook specifieke groente en fruit die van nature een hoge waarde aan gezonde inhoudsstoffen kennen. De studie start februari 2018.
Meer informatie
Platform Patiënt en Voeding over de studie
De impact van prostaatkanker
Jaarlijks zijn er alleen al in Nederland 10.000 nieuwe diagnoses van prostaatkanker. Wereldwijd zijn dat er ongeveer 1,1 miljoen. Schokkende cijfers met grote gevolgen, zowel op individueel als op maatschappelijk niveau.
Een aanzienlijk deel van de patiënten (namelijk circa 2.600) met een diagnose overlijdt. Patiënten die overleven kunnen min of meer ernstige bijwerkingen, zoals incontinentie, erectiestoornissen en impotentie. Prostaatkanker heeft dus grote impact op de kwaliteit van leven.
Ook financieel heeft prostaatkanker gevolgen voor patiënten. Patiënten geven gemiddeld ongeveer € 6.000 uit als gevolg van de diagnose en behandeling. Bovendien gaan patiënten 4 tot 5 jaar eerder met pensioen dan gepland.
En dan zijn er de maatschappelijke kosten. Volgens schattingen kost de zorg in Nederland voor prostaatkanker jaarlijks circa € 250 miljoen. Deze kosten bestaan uit onder meer kosten voor bestraling, consult en radicale prostatectomie.
Meer informatie:
Voeding als interventie
Een vermindering van het aantal diagnoses van prostaatkanker is mogelijk. Een Amerikaans onderzoek wijst uit dat een reductie van 50% mogelijk is. Bovendien moet het mogelijk zijn de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.
Voeding kan daarbij een cruciale rol spelen. Zo lukte het in 2015 om een voedingssupplement voor patiënten met prostaatkanker goedgekeurd te krijgen. Prostaprev bevat stoffen uit tomaat en soja en blijkt effectief voor mannen die een zogeheten ‘active surveillance’ protocol volgen na bestraling en/of radicale prostectomie.
De toelating van Prostaprev duurde ongeveer tien jaar. Dat het lukte kwam doordat eindgebruikers (dus patiënten) zich ervoor hard maakten. Een leerpunt dat ook gebruikt werd en wordt door vers+ in de volgende stap: het beschikbaar maken van groenten met een zo hoog mogelijk gehalte aan plantinhoudstoffen, zoals lycopeen, vitamine E, vitamine D en soja isoflavonen. Deze stoffen komen voor in onder meer tomaat, watermeloen, soja en paddenstoel.
Meer informatie
Voedingssupllement prostaatkanker op de markt
Bijeenkomst ‘Patient meets grower’
Gepersonaliseerde voeding ontwikkelen is echter een complex proces. Verschillende stakeholders hebben verschillende vragen en het gevaar is dat iedere partij wacht op andermans antwoorden.
Daarom organiseerden Platform Patiënt en Voeding en vers+ de bijeenkomst ‘Patient meets grower’. Bij Koppert Cress ontmoetten patiënten en tuinbouwondernemers elkaar om kennis te maken en elkaars werelden beter te begrijpen. Zo leverde de bijeenkomst tal van vragen op onder meer voeding, voedingswaarde, beschikbaarheid en ervaringen. Daarnaast werden mogelijke oplossingen bedacht en besproken.
Goedkeuring door Medisch Ethische Commissie
Een studie waarbij patiënten betrokken worden moet worden goedgekeurd door een Medisch Ethische Commissie. Dit is een ingewikkelde stap, zeker voor partijen zonder ervaring in de gezondheidszorg.
De Medisch Ethische Commissie controleert een aanvraag voor een studie op een groot aantal variabelen, zoals recepturen en protocollen. Op 14 juni 2018 kwam het oordeel van de Medisch Ethische Commissie van het Erasmus MC in Rotterdam: ‘De commissie oordeelt positief over de uitvoering van het ondezoek’.
Over de studie
Platform Patient en Voeding ontwikkelde samen met voedingskundigen en prostaatkankerpatiënten een voedingspatroon. Het patroon bevat plantinhoudsstoffen die geleverd kunnen worden door de Nederlandse tuinbouw.
Het voedingspatroon is een combinatie van evidence based en experience based knowledge: kennis en ervaringen van patiënten worden serieus genomen en zijn gelijkwaardig aan de kennis van professionals. Deze opzet past in de ontwikkeling waarbij burgers zeggenschap krijgen over hun gezondheidsdata en zo zelf de regie kunnen nemen over hun levensstijl.
Tijdens het onderzoek – een zogenoemd ‘living lab’ – wordt een aantal mogelijke effecten van het voedingspatroon gemeten: het effect op de kwaliteit van leven van de deelnemers, het gedrag van de patiënten en de concentratie van nutriënten in het bloed (en dan met name carotenoïden zoals lycopeen).
De deelnemers aan het onderzoek worden in drie groepen verdeeld: één groep eet een ‘standaard’ dieet (volgens de Schijf van Vijf), één groep eet volgens het voedingspatroon en ontvangt coaching op dit patroon, maar koopt zelf de producten in en één groep volgt het voedingspatroon en krijgt coaching, maar krijgt groenten thuisbezorgd, waarvan we van enkele producten weten wat de waarde van bepaalde nutrienten, zoals lycopeen, vitamine E en D is.
Meer informatie
Achtergrondinformatie op de website vanPlatform Patient en Voeding
Persbericht: Mannen met prostaatkanker gezocht!
De kracht van samenwerking
De studie is een samenwerking tussen Platform Patiënt en Voeding, inspire2Live, ProstaatKankerStichting, Life Growth, TNO, Erasmus MC afdeling Urologie, Gemeente Almere, MMV/Steunfonds Amnestie en vers+. Een opvallende rij organisaties, instanties en bedrijven dus. En daarop is vers+ trots.
Voor de studie moest een aantal grote stappen worden gezet, zoals het samenbrengen van patiënten en telers, het verkrijgen van goedkeuring door de Medisch Ethische Commissie en het selecteren van producten met een verhoogd gehalte aan bepaaldeplantinhoudstoffen. De studie was dus leerzaam voor alle betrokkenen. Enkele belangrijke leerpunten: begin met wat er al is, en breng verschillende stakeholders bijeen.
Wij zijn bereikbaar via:
natasja@versplus.com
+31 6 11 22 00 41
We gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden
Office Hours
Mo-Fr: 8:00-19:00
Sa: 8:00-14:00
So: closed